Måsten eller Val?…

Många som jag pratar med lyfter att det känns som de inte hinner med alla måsten som finns i vardagen. Oftast syftat de till sysslor som ska hinnas med på en dag. Men vad är det som egentligen gör sysslorna till måsten? Hade vi mått bättre av att se dessa sysslor som ett val vi väljer att göra istället för ett måste som ska göras?

Bortse från allt som rör familj och studier/jobb, som till exempel:

  • Vi måste jobba
  • Vi måste studera
  • Barnen måste till skola och sköta/få hjälp med sina läxor

Det jag ska gå djupare in på idag är alltså inte ovanstående punkter utan de andra vardagssysslorna som lätt blir till måsten, som till exempel:

  • Tvätta
  • Diska
  • Städa
  • Matlagning
  • Träning
  • Trägårdsfix
  • osv.

Vad är det som gör att punkterna ovan ses som måsten och hur ska vi hantera dem för att de inte ska skapa en inre stress?

Vi har ofta ett ideal av vilka sysslor som ska hinnas med under en dag och vi har lätt att känna oss som dåliga personer eller rent av lata när vi inte lever upp till detta ideal. Detta gör att vi till exempel skriver listor på allt vi ska hinna och allt vi tycker är måsten, vilket gör att vi helt enkelt bygger ett berg varje dag som vi ska ta oss över för att känna att vi har lyckats och gjort något bra. Resultatet av att vi känner oss dåliga och att vi inte lyckas nå toppen på berget varje dag skapar en stress i oss, vi måste göra mer och vi måste bli bättre.

Vi ska hinna laga mat och gärna en bra middag, ta en sväng med dammsugaren varje dag, plocka undan saker som ligger framme, köra några tvättar och gärna hinna vika och kanske stryka också.

Hur ska vi göra då? Hur ska vi få dessa måsten att inte vara just måsten?

Först ska vi hitta ett annat sätt att se på dessa sysslor. De är inte längre MÅSTEN som ska göras utan VAL som vi väljer att göra.

Sen ska vi tänka på att man bestiger inte ett berg på enbart en dag utan det gör vi på kanske en vecka (eller längre tid), så vi ska minska ner våra val till en eller max två sysslor per dag som vi valt att göra och ge oss möjligheten att ta oss till toppen av berget på ett säkert sätt utan att känna stress.

Vi behöver också öva innan vi kan bestiga berget och det man övar mycket på blir man på sikt bra på, vilket innebär att vi behöver öva på att göra dessa val och låta det ta tid att hitta våra egna vägar framåt mot toppen.

Så under två veckor vill jag att du ska öva på att välja en syssla per dag. När sysslan är gjord ska du tänka på att du själv har valt sysslan och att nu är du klar för idag.

Fundera på hur det kändes att tänka på att sysslan är ett val istället för ett måste.

Ta hand om er! ❤

Publicerad av AJ Fitness&Lifecoach

Diplomerad livscoach och internationellt licensierad personlig tränare. Balanserad kost och träning för en hållbar livstil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: